Historie Bibliotheek Koninklijk Instituut Marine (KIM Den Helder)

bibliotheek-koninklijk-instituut-voor-de-marineOp 6 september 1828, driekwart jaar voordat de lessen aan het Koninklijk instituut voor de marine aanvingen, keurde Koning Willem I een reglement voor het KIM goed. Dit voorzag in de benoeming van een bibliothecaris. Sinds deze tijd is er altijd een bibliotheek geweest op het KIM, ondanks het feit dat de adelborstenopleiding diverse locaties gekend heeft. In de zomer van 1943 verhuisde het boekenbezit van het KIM naar het zogenaamde korpsbibliothekendepôt in Breda. Tevens werden vier kisten met antiquarische werken door bemiddeling van de Inspectie Kunstbescherming overgebracht naar een schuilplaats in de duinen bij Heemskerk. Het grootste gedeelte van het naar Breda overgebrachte boekenbezit werd op 6 mei 1944 als oorlogsbuit weggevoerd naar Berlijn. De atlassen van Blaeu werden gered door de toenmalige bibliothecaris de heer M. Franssen. Volgens overlevering heeft hij de atlassen achterop z’n fiets gebonden en voor een veilig heenkomen gezorgd.

Huisvesting

Na diverse omzwervingen is de bibliotheek sinds 1998 gevestigd in het klooster. Dit vroegere lesgebouw is gebouwd op de fundamenten van het voormalige marinehospitaal. De bijnaam ‘het klooster’ is ontleend aan de stille lange gangen rondom de grote binnenplaats.

Reacties staat uit voor Historie Bibliotheek Koninklijk Instituut Marine (KIM Den Helder)