OSINT Pathfinder training (Reuser’s Information Services)

Afgelopen week heb ik deelgenomen aan de Pathfinder II training op Clingendael. Als ervaren gebruiker van online zoekmachines ben ik  erg vertrouwd met de principes van online zoektechnieken, maar deze training is een prima gelegenheid om weer helemaal up-to-date te raken in een steeds complexer informatielandschap. De groep van deelnemers is heel gevarieerd. Analisten, journalisten, informatiespecialisten, onderzoekers en experts op het gebied van cybercrime, conflict studies en wetgeving vanuit heel Europa. Voertaal Engels.

Dag 1 Mindset day

  • Start met de achtergrond van gedegen onderzoek.
  • We worden bewust gemaakt van de meest voorkomende gevaren op Internet zoals hacking en identiteitsfraude en krijgen inzicht in de werking en de organisatie van Internet. Aan de hand van oefeningen leren we de werking van het DNS en de toewijzing van IP adressen en herkennen we vormen van fraude en weten we ze te traceren.
  • Een praktisch onderdeel van deze dag gaat over het aanpassen van de Mozilla Firefox browser aan onze eigen behoeften.
  • In de middag stoeien we met de vraaganalyse en het maken van een zoekplan. Heel verhelderend, herkenbaar en veel nuttige informatie. Uiteindelijk blijken we allemaal gevoelig om te verdwalen. Het informatielandschap is te groot en de tijd die we beschikbaar hebben altijd te kort, dus een goede vraaganalyse en het maken van een zoekplan zijn megabelangrijk.

Dag 2 Research day

  •  We bekijken verschillende zoekmachines, soorten en verschillen, de beste, de slechtste, de trends. Wanneer gebruik je welke? Er is zoveel meer als Google. Maar het valt niet mee om Google los te laten. Ondanks al die interessante directories  waar informatie handig is samengebracht.
  • Aan de slag met technieken om onze identiteit te beschermen, informatieprofielen te verbergen, anoniem te zoeken. Van eenvoudig naar meer en meer complex. (Proxies, Onion network)
  • Na de lunch verdiepen we ons verder in het “Deep Web”. Dat deel van Internet dat zoekmachines niet kunnen zien. We experimenteren met Tor. Ruim aandacht voor het valideren van informatie. Niet alles is wat het lijkt.

Dag 3 Strategies day

  • Vandaag vallen alle puzzelstukjes in elkaar. Alles wat we hebben geleerd gaan we toepassen in zoekopdrachten. We analyseren vragen, maken zoekplannen, beginnen met een ruime query die we geleidelijk aan gaan verfijnen met  termen (gewenste en ongewenst) (woordsemantiek (spellingsvarianten, vertalingen, synoniemen, acroniemen) gecombineerd met  Boleaanse operatoren. Alles bijgehouden in een logboek, keurig zoals het hoort. De opdrachten zijn uitdagend, praktisch en vol valkuilen.

  Samenvatting en terugblik.

  • Intensieve training die niet stopt na deze drie dagen. Nu alle informatie is ingedaald en verwerkt, komen er veel ideeën om de komende tijd mee verder te gaan. Ik vind deze cursus een absolute aanrader voor informatie professionals. Begin met een Vogin-cursus en bijt je daarna vast in OSINT.
  • Arno Reuser en John Lynch hebben een zeer interessante, uitdagende en gevarieerde training die op de prachtige locatie Clingendael wordt gegeven.

Mirjam Kruize, senior informatiespecialist bibliotheek NLDA

Reacties uitgeschakeld voor OSINT Pathfinder training (Reuser’s Information Services)

Opgeslagen onder Berichten - algemeen

Reacties zijn gesloten.