PhD “Hardiness, In the Heart of the Military”

Op woensdag 28 januari 2015 heeft Capt Salvatore Lo Bue zijn doctoraatsthesis verdedigd. Het betreft een co-doctoraat waarvan de academische graad gezamenlijk werd uitgereikt door de Koninklijke Militaire School en de Katholieke Universiteit Leuven.

Het militaire beroep kan, om verschillende redenen, zowel fysiek als mentaal erg belastend zijn. Daarom moeten militairen stressbestendig zijn om gezond te blijven en optimaal te kunnen presteren tijdens hun hele loopbaan. Salvatore Lo Bue, van de onderzoeksgroep Arbeids- en Organisatiepsychologie en Opleidingskunde van de KULeuven, heeft een psychologische persoonlijkheidstrek bestudeerd die de gezondheid beschermt en de prestatie bevordert tijdens belastende periodes. Die persoonlijkheidstrek wordt hardiness (of “psychologische veerkracht”) genoemd. In een eerste studie hebben jonge militaire rekruten een vragenlijst ingevuld om hun niveau van veerkracht aan het begin van hun basistraining te meten. Twee maanden later bleken de meest veerkrachtige rekruten meer volhardend te zijn dan hun minder veerkrachtige collega’s, die tegen die tijd al opgegeven hadden. In een tweede studie hebben de onderzoekers het niveau van veerkracht gemeten bij beroepsmilitairen tijdens een vier maand durende opdracht in Afghanistan. Daarna werd ook hun niveau van motivatie en burn-out gemeten. Uit dit onderzoek bleek dat veerkracht de motivatie bevordert en dat meer veerkrachtige soldaten minder kans maken om een burn-out te ontwikkelen. Om al die redenen, onderzoekt het proefschrift mogelijke manieren om militaire kandidaten te selecteren op basis van veerkracht.

Samenvatting PhD “Hardiness, In the Heart of the Military”

Volledige rapport is in de bibliotheek beschikbaar.

Reacties uitgeschakeld voor PhD “Hardiness, In the Heart of the Military”

Opgeslagen onder Uncategorized

Reacties zijn gesloten.